*Kazanmak ve Kirli İşlerin Adamı Siopis.

instagram: metalikercan

Trabzonsor haftanın açılış maçında Rizespor'u yenerek liderlik koltuğundaki yerini iyice sağlamlaştırdı. Maçta Trabzonspor adına kötü diyebileceğimiz tek şey, 14. dakikada Hamsik'in attığı topa yetişmeye çalışan Gervinho'nun sakatlanmasıydı sanırım.

Maç her ne kadar kazanılmış olsa da ibrenin Rizespor'a döndüğü dakikalar da yok değildi ama öncesinde Trabzonspor'un takım kurgusunda dikkatimi çeken bazı detaylara bakalım.

Trabzonspor maça şöyle bir 11 ile çıktı:

  Uğurcan  

  Dorukhan - Ie - V. Hugo - Trondsen  

  Siopis - Berat  

  A. Ömür - Hamsik - Gervinho  

  Djaniny  

Maç öncesi başlangıç kurgusu klasik bir "4 - 2 - 3 - 1" gibi gözüküyordu ancak maç başlayınca Dorukhan'ı oldukça ileride bazen çizgiye basarken bazen de Siopis ve Berat'a yaklaşıp orta bloğu "üçlerken" gördük.

Bunun tam aksine Trondsen'i ise üçlü defansın sol stoperiymiş gibi Ie ve Vitor ile beraber geride konumlanırken gördük. Bu durumu fotoğraflarda da görebiliriz:


Abdullah Avcı, Trondsen'i ileri göndermeyerek Bolasie'nin oluşturacağı olası tehlikelere önlem aldığını söyleyebiliriz.

Diğer kanattan gelecek olası Umar Aminu tehditlerini de zaman zaman Siopis'i oraya kaydırarak engelledi:


Bunun yanında Siopis, sadece Dorukhan'ın boşalttığı alanı doldurmakla kalmadı. Bazen top kaparak, bazen pres yaparak, bazen ikili mücadeledeki bir arkadaşının yardımına giderek, takımın deyim yerindeyse "kirli işlerini" üstlendi..

Hamsik ise orta sahada serbest bir role sahipti. Zaman zaman geriye gelip Ie ve Vitor'dan top alırken zaman zaman da, Berbardo Silva'nın City'de, Zielinski'nin Napoli'de yaptığı gibi ön alanda yerleşik Rize defansına sürpriz şok presler uyguladı.

Trabzonspor bir baskı kurdu ancak bunu olgun ataklarla pekiştiremedi. Bu sebeple de Rizespor oyunun ilk bölümünden sonra ileriye çıkmaya, hücum denemelerinde bulunmaya başladı. Bunun sonucunda da kazandıkları penaltı sonucu 22. dakikada attıkları gol ile skoru 1 - 0'a getirdiler.

Trabzonspor adına bu akşam pozitif noktalardan biri, golü yedikten sonra psikolojik olarak bozulmamaları.. Aynısını Fenerbahçe maçında da gördük. Gol olmamış gibi, pozisyon üretip atak sonlandıramasalar da, Rizespor üzerindeki baskıları devam etti. Devamında da kazandıkları penaltı sonucu 43. dakikada skoru 1 - 1'e getirip, devre arasına beraberliği sağlamış olarak girdiler.


İkinci yarı da 65. dakikaya kadar ilk yarıdakine benzer bir oyun izledik. Ancak 65. dakikada Abdullah Avcı, bana göre çok hatalı bir değişiklik yaparak Siopis'i çıkarıp oyuna Bakasetas'ı dahil etti. Bir dakika sonra 66. dakikada Hamza Hamzaoğlu da, oyundan Boldrin ve Bolasie'yi çıkarıp, yerlerine Tyler Boyd ve Phiri'yi oyuna dahil etti.

Bu değişikliklerden sonra da oyun Rizespor'un lehine gelişmeye başladı. Özellikle Siopis'in çıkmasıyla Trabzonspor orta sahası, hem dinamizm hem de güç kaybetti. Tyler Boyd ve Phiri'nin oyuna kattığı dinamizm ile Umar Aminu maç içinde ilk defa alan bulmaya başladı. Rizespor da pozisyon.. Oyunun bu bölümünde Rizespor üstünlüğü tekrar yakalayabilirdi ama bu sefer de devreye Uğurcan girdi.

Ancak bu baskı kısa sürdü. Trabzonspor, kaleci Gökhan'ın da hatasıyla, skoru 2 - 1'e getirdi.

Yaptığı baskının sonucunu alamayan Rizespor'un da hem motivasyonu hem de gücü oyunun son bölümünde söndü.


Trabzonspor, haftaya oynayacağı Beşiktaş maçını kaybetse bile, milli araya lider girecek.. Şu ana kadar çok iyi bir süreç geçirdiler. Ancak Fenerbahçe, Göztepe ve Rizespor maçlarındaki üretkenlikten uzak görüntü ne yazık ki alarm vermeye başladı. Kazandıkları sürece sıkıntı yok gibi gözüküyor ancak bu sorunu çözemeyip, alacakları "travmatik" bir mağlubiyet takımı kötü etkileyebilir ki Abdullah Avcı'nın bu konuda karnesinin de ne kadar kötü olduğu bilinen bir gerçek..

Takipte olmaya devam..

Yorumlar