*Konyaspor - Beşiktaş Maçı, Montero, Umut Meraş.

Genel Bakış:

Beşiktaş, bu akşam Önder Karaveli yönetiminde dördüncü maçına çıktı ve kaybetti.

İlk önce Beşiktaş'ın ilk 11'ini vererek başlamak istiyorum:

  Ersin  

  Umut - Vida - Montero - Rıdvan  

  Pjanic  
  Souza - Oğuzhan  

  Ghezzal  - Batshuayi - Larin  

Böyle bir ön alanla sahaya çıkıyorsanız, sizden atağa topa sahip olarak ve iyi pas yaparak çıkmanız beklenir. Netekim Beşiktaş maçın ilk bölümünde Pjanic'in geriden oyun kurmasıyla bunu az da olsa başardı, hatta ilk 10 dakika içinde Josef'in yayın üstünden sağa açılan Oğuzhan'a attığı pas ile pozisyona da girdi. Ancak üçüncü bölgede topuz hızlı dolaştıramadığı için bu atak sürekliliği sağlanamadı. Bunda Oğuzhan'ın hâlâ gereken fizik güce sahip olmaması, Ghezzal'a ve soldan gelen Rıdvan'a yapılan yoğun markaj ve Beşiktaş'ın defansın önünde ana oyun kurucusu olan Pjanic'in "gereğinden fazla sert" fauller ile durdurulması etkili oldu.

Sadece Pjanic'e değil Konyasporlu oyuncular bu tutumlarını, maç boyunca, Beşiktaşlı tüm oyunculara karşı, hakemin de uyarı ve kart kullanmamasını, fırsat bilerek sürdürdüler.

Rakibiniz sert oynayabilir, temaslı oyunu abartabilir, hakem de buna müsamaha gösterebilir. Beşiktaş seviyesinde bir takım, yukarıda da belirttiğim gibi topu hızlı dolaştırarak bu baskıdan kurtulabilir. Ancak Konyaspor, kendi yarı sahasını ve ceza sahası çevresini o kadar iyi domine etti ki Beşiktaş, hiçbir şekilde alan bulamadı. Top dolaştırmak istediği her an üçüncü pas opsiyonları Konyasporlu oyuncular tarafından kapatılmış oldu, topu ayağından çıkarmakta biraz olsun geç kalan her Beşiktaşlı oyuncuya hemen pres yapılmış oldu.

Bunun yanında maçın ilk dakikasından son anına kadar hiçbir yorulma belirtisi göstermediler. Bu sebeple pozisyon bulamamalarına rağmen oyunun içinde kaldılar ve buldukları ilk kontrayı da çok iyi değerlendirerek golü atıp üç puanı aldılar. Hem de pozitif anlamda sahaya çok iyi bir oyun yansıtmamış olmalarına rağmen..

Welinton Meselesi:

Şimde geçen sezon, milli aradan sonra Beşiktaş'ın oyunu yükselirken, Welinton'un gizli bir 6 numara gibi oynaması, rakip ataklarında şok orta alan presleri yapması çok önemliydi ama bunların haricinde asıl farkını, kış aylarının gelmesi sonucu sahaların ağırlaşmaya ve rakiplerin puan derdiyle daha sert oynamaya başlamasından sonra göstermeye başlamıştı. Çünkü fizik gücü sebebiyle hem ağır saha şartlarından etkilenmiyordu hem de rakibin sertliği karşısında sinmiyor aksine aynı şekilde karşılık veriyordu. Bu sebeple Welinton saha içinde Beşiktaş adına "kirli işleri" yapan oyuncu oluyordu.

Bu sebeple bugün Konyaspor'un oyunu görüldükten sonra en azından ikinci yarı başlangıcında Montero yerine Welinton'un oyuna alınması düşünülemez miydi? Montero'nn Welinton'dan farklı olan özelliği "pas" kalitesinin daha iyi olması ki iyi bir pres takımı olan Göztepe karşısında Montero tercihi çok işe yaradı, ama bugün Konyaspor'un yoğun alan baskısı sebebiyle Beşiktaş zaten istediği gibi pas yapamıyordu, bu sebeple Montero da çok etkili olamıyordu. Bu yüzden Welinton'un varlığı fiziksel anlamda oyunu biraz olsun dengeleyebilirdi.

Sağ Bek Meselesi:

Yönetimin iki sezondur en büyük sıkıntısı, Rosier'nin mevkisinde tek isim olması..

Bu akşam da kendisi cezalı olup Necip de sakat olunca sağ bekte, Umut Meraş kullanıldı. Zaten sol bekte de çok üst düzey bir performans verememişken sağ bekte, ters ayaklı bir oyuncu olarak defansif anlamda "vasat" hücum anlamında da çok "etkisiz" bir performans gösterdi.

Bu sebeple yine başlangıçta olmasa da ikinci yarıda kendisi yerine Kenan Karaman kullanılabilir miydi? Kenan Karaman'ın milli takımda iyi oynadığı dönemde en çok övülmesinin sebebi neydi? Bir açık oyuncusu olarak, defans yardımı ve bek kovalamada çok etkili olması.. Zaten Beşiktaş kendisinden sezon içinde hücum anlamında istediği verimi alamadı, bu akşam risk taşıyor olsa da böyle bir tercih göze alınabilirdi diye düşünüyorum ki Konyaspor'un golü de Beşiktaş'ın sağ kanadından geldi..

Sonuç:

Sonuç olarak Konyaspor katı ve sabırlı oyununun meyvesini toplayarak üç puanı aldı ve ligin ilk yarısını ikinci sırada tamamlayarak Trabzonspor'u takip etmeyi sürdürdü.

Beşiktaş ise hücumda kilidi açamayıp bulduğu pozisyonları gole çeviremeyerek üç puan alamadığı gibi bir puandan da oldu ve ligin ilk üç sırasından biraz daha uzaklaştı.

Yorumlar