*Allegri'nin Dönüşü ve Cuadrado.

*instagram: metalikercan

Büyük takımlar için en önemli şeylerin başında "başlangıç oyunu" gelir. Sezon öncesi teknik direktörün ilk karar vermesi gereken konu budur. Buna karar verirken de elindeki oyuncuları, onların potansiyellerini dikkate alır, sonra da "güçlü" bir oyun oluşturmaya çalışır.

Çünkü büyük takım lige net bir "oyun kimliğiyle" başlamalıdır, sezon başı şartları nedeniyle hazır olmasa bile geleceğe dair "iyi" referanslar vermek zorundadır. Bunlar olmazsa, bir de üstüne puan kayıpları yaşanırsa, takımın beklenen ritmi bulması uzun sürebilir, bu arada da şampiyonluk yolunda rakiplerinin gerisinde kalabilir.

Bu yazıda da tam oturmamış olmasına rağmen, Juventus'un ligin ilk maçı olan Udinese deplasmanında, oynadığı başlangıç oyununda, dikkatimi çeken noktaları yazacağım.

Geçen sene, bir önceki sezon zor da olsa takımı şampiyon yapan ve kazandığı başarı nedense küçümsenen Sarri'nin yerine takımın başına gelen Pirlo ile beklentinin çok altında bir sezon geçiren Juventus, yeni sezonda risk almayarak, eski hocaları Allegri'yi takımın başına geri getirdi.


Allegri, yeni döneminin ilk lig maçına klasik diyebileceğimiz bir 4 - 4 2 ile çıktı. Maçın başlamasıyla da Udinese'ye fırsat tanımadan yoğun bir baskı başlattı. Bu baskı sonucu da 2. dakikada, daha iki takım da maça ısınmamışken Dybala ile öne geçti.

Şimdi Juventus'un yaptığı yoğun baskının sebeplerine gelelim. Takımın başlangıç 11'indeki ön altılı şöyle:

  Cuadrado     -     Bertancur     -     Ramsey     -     Bernardeshi  

  Dybala     -     Morata  

Ancak baskıya başlanacağı zaman, kenarlardaki Cuadrado ve Bernardeshi ileri çıkarak forveti dörtlüyorlar, bir de bunun yanında kendilerini çizgiye atarak, rakibin kanat beklerinin de geriye dönmesiyle oluşan beşli defans hattını olabildiğince genişletmeye çalışıyorlar.

Bu durum Juventus gibi özellikle ilk Allegri döneminde ligi domine eden bir takım için çok olağan bir durum aslında. Tekrar eski maskülen oyununa geri dönmek istedikleri açık.

Benim dikkatimi bu maçta asıl çeken konu Cuadrado'nun kullanılış şekli.

Takım hücumdayken ileriyi dörtleyen açık oyuncusu rolü üstlenirken, top Udinese'ye geçip Juventus yaslandığında ise defans bloğunu beşleyen bir kanat beki görevi üstlendi. Yani takım pres yediğinde karşımıza şöyle bir beşli çıkıyor:

 Cuadrado     -     Danilo     -     De Light     -     Bonucci     -     Alex S.

Bu durumu maçın içinden alınmış fotoğraflarda da görebiliriz ki şöyle:

Görüldüğü üzere Danilo ile beraber defans dörtlüsü sola doğru kayıyor ve kırmızı ile işaretlenmiş Cuadrado bir kanat beki gibi arka bloğu beşliye tamamlıyor.

Bir örnek vermek gerekirse:


Maçın ikinci yarısındaki bu görüntüde ise yine kırmızıyla işaretlenmiş Cuadrado arka bloğu beşliyor ve siyahla işaretlenmiş Danilo bir stoper gibi gelen topu kesip uzaklaştırıyor.

Allegri'nin bunu yapabilmesinin en önemli iki sebebi de Cuadrado ve Danilo'nun buna uygun oyuncular olması, çünkü Cuadrado kanat beki oynayabilir, dörtlü savunmanın sağında oynayabilir, aynı zamanda ileri üçlünün ya da dörtlünün sağında, hücum oyuncusu olarak oynayabilir. Zaten ligin ilerleyen maçlarında cezalar ve sakatlıklar oldukça farklı rollerde göreceğiz kendisini, bu kesin, Danilo da, Cuadrado kadar melez olmasa da stoper oynayabilen bir sağ bek..

Bu durumda da Allegri bu iki oyuncu sayesinde, ama özellikle Cuadrado, hem hücumda sayı olarak rakibe üstünlük sağlarken hem de defansta sağlam bir set oluşturabiliyor.

Ligin ilk maçı için söyleyeceklerim bunlar ancak ilerleyen süreçte, ligde ve Avrupa'da, Allegri'nin neler yapacağını çok merak ediyorum.

Yorumlar