*Batshuayi ve Bağlantı Oyunu ve Pres.

  instagram: metalikercan  

Beşiktaş, Chelsea'den Batshuayi'yi kiraladığında, kendisi hakkındaki en büyük şüphe, bağlantı oyununda Aboubakar kadar başarılı olup, olamayacağına dairdi.

Geride kalan haftalar ve oynadığı karşılaşmalar, bu konuyu açıklığa kavuşturmaya yeterli gibi gözüküyor.

Ancak önce Batshuayi'nin Aboubakar'dan daha iyi olan bir özelliğine değinelim: pres!

Düşünüyorum da Beşiktaş'a uzun zamandır bu kadar iyi ön alan presi yapan bir forvet oyuncusu gelmiş miydi, hatırlamıyorum. Bu yüzden bağlantı oyunundan önce şu pres meselesini görsellerle anlatmak istiyorum. Bunun için de Batshuayi geldikten sonra Beşiktaş'ın kazandığı üç maça bakacağız.

İlki Alex'in golüyle, içeride, zor da olsa kazanılan Karagümrük maçı..

Maçta atılan tek golden önce Batshuayi'nin geriye gelerek pres yaptığını görüyoruz, Rosier ile beraber Kerim Frei'a baskı uyguluyor, baskı sonucu Frei'ın yanlış pası Alex'e gidiyor ve maçın skorunu belirleyen gol geliyor:

Maçın ikinci yarısında da ön alan presine devam ediyor, hatta kendisine orta sahadan Salih de yardıma geliyor ancak Salih dengesiz müdahelesi yüzünden kırmızı kart görüyor:

İkinci maç yine içeride oynanan, Yeni Malatya maçı..

Yeni Malatya üçlü defans kurgusuyla oynuyor, böyle bir durumda tek başına bir santrafor presi uzun süre sürdüremez ancak Beşiktaş, sağdan Ghezzal ve soldan da N'koudou ile sürekli yardıma gelerek, Batshuayi'nin işini biraz olsun kolaylaştırıyor.

Aşağıdaki fotoğrafta da görüleceği gibi N'koudou solda, Ghezzal sağda konumlanarak üçlü defansın arasını olabildiğince açıyor. Batshuayi de sürekli presine devam ederek Malatya'nın rahat çıkmasına müsaade etmiyor. Sonuç olarak Sadık, topu ileriye şişirmek zorunda kalıyor:

Batshuayi gibi presçi bir oyuncuya Türkiye'deki defans oyuncuları çok da alışık değil, bunun yanında Türkiye'deki defans oyuncularının ve kalecilerin, pas yeteneklerinin de çok üst düzey olmadığı düşünülürse, Batshuayi'nin yaptığı iş çok daha tehlikeli bir hale geliyor ki bunun faydalarını Beşiktaş, daha ilk maçlarda görmeye başladı.

Aşağıda, Malatya maçının ikinci yarısındaki bir pozisyonda, Batshuayi her zamanki gibi ön alan presine başlıyor, stoper Wallace presten kurtulmak için kaleciye geri pas veriyor:

Ancak Batshuayi, koşusunu kesmiyor, kaleciye de pres yapmaya devam ediyor, bunun sonucunda da kaleci Abdulsamed topu ayağından çıkarmakta geç kalıyor ve Batshuayi'nin poposuna çarpan top gol oluyor:

Yani Batshuayi yaptığı bu pres sayesinde ligimizde pozisyona bile girmeden skor üretebiliyor. Bunun bir benzeri pozisyonu dün akşam deplasmanda oynanan Antalyaspor maçında da gördük, yine kaleciye atılan bir geri pası takip eden Batshuayi, bu sefer topa kaleciden önce yetişip, topu kapıyor ve skoru beraberliğe getiren golü atıyor:

Malatya maçında olduğu gibi, pozisyon yok, sadece Batshuayi'nin özel çabası ve yaptığı iyi pres var. Ama Malatya maçında, pres sonucu gelen gol, takım skoru çoktan almış ve rakip oyundan düşmüşken gelmişti, Antalya maçında ise gol, takım gerideyken ve çok da iyi durumda değilken geldi. İki durumda da Batshuayi'nin presinden vazgeçmemesi ve presin sonuç vermesi çok değerli.

Ancak Batshuayi, bu pres oyununu sezona yayabilir mi, bu konuda şöyle bir şüphem var, oyuncular için sezon başı kampı ve o kamplarda aldığı yüklemeler çok önemlidir, Batshuayi de sezon başını Chelsea ile geçirdi, sezonun ilerleyen kısımlarında kendisindeki, Chelsea etkisi azalmaya başladığında pres oyununda bir düşüş gözlenebilir, buradaki şüphenin asıl sebebi de Beşiktaş'ın eksikliğinden ziyade, ligin temposunun İngiltere'ye göre düşük olması.. Beşiktaş ile Chelsea ya da herhangi bir Premier Lig kulübünün arasındaki antrenman farkı da takımı ligin temposuna hazırlama sürecinde ortaya çıkıyor zaten..

Ama dediğim gibi bu yalnızca şüphe ki elimizde Premier Lig'den gelip performansını tüm sezona yayan Elmander, Lua Lua gibi örnekler de var. Batshuayi'nin böyle olmaması için hiçbir sebep yok.

Şimdi bağlantı oyunu meselesine gelelim. Bunun için de içerideki Karagümrük maçına dönüyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta, rakip yarı alanın ortasında topla buluşan Batshuayi, soldan gelen Larin'in koşu yoluna pas atarak, Larin'in gol pozisyonuna girmesini sağlıyor:

Maçın ikinci yarısında da sağdan atağa katılan Rosier'ye duvar olmak istiyor ancak Rosier isabetli pas çıkaramıyor:

Ancak defanstan seken top Batshuayi'ye geliyor, Batshuayi de Rosier'nin önüne yüksekten bir pas atarak, bu sefer de Rosier'yi pozisyona sokuyor:


Maçın ilerleyen dakikalarında Batshuayi'yi bu sefer, Ghezzal ile verkaça girerken görüyoruz, önce topu saklıyor ve sağdan gelen Ghezzal'ı görüp, onun önüne pas atıyor ve ceza sahasına doğru koşusunu sürdürüyor:


Devamında da Ghezzal'dan topu alıp kendisi gol pozisyonuna giriyor ancak kaçırıyor:


Dün akşamki Antalyaspor maçına dönersek, takımın attığı ilk golde bağlantıda yine Batshuayi'yi görüyoruz. Sırtı dönük oynayıp, sakladığı topu Larin'in koşu yoluna atıyor, Larin de soldan gelen Rıdvan'a yerden uzun bir pas atıyor ve topla buluşan Rıdvan temiz bir vuruşla golü yapıyor:


Ancak Antalyaspor maçında Ghezzal'ın Beşiktaş adına attığı üçüncü golde, Batshuayi'nin pres ve bağlantı oyununu beraber yaptığını görüyoruz, şöyle ki önce rakip stopere pres yaparak topu kapıyor:

Devamında da topu tutup, duvar olarak, atağa katılan Ghezzal'ı topla buluşturup üçüncü golün asistini yapıyor:

Yani dün akşamki Antalyaspor maçında atılan üç golde de Batshuayi imzası var.

İlk golde bağlantıya katılarak, asistin asistini yapıyor.

İkinci golde yaptığı presle topu kaparak golü kendisi atıyor.

Üçüncü golde de pres ve bağlantı oyununu birleştirerek asist yapıyor.

*

Sonuç olarak, Batshuayi, kendisi hakkındaki "bağlantı oyunu" şüphesinin yersiz olduğunu şu ana kadar iyi gösterdi. Bunun yanında sadece, iyi pres gücüyle de skor üretebileceğini gösterdi. Devam ettirebilirse, hem golleri, hem asistleri, hem de atak organizasyonlarındaki kritik pasları ile çok etkili bir sezon geçireceği muhakkak.

Devam ettirebilmesi için de diğer oyuncuların da kendisine yardımcı olması gerekiyor.

Neler olacağını göreceğiz ama şu kesin çok iyi bir forvet izliyoruz.

Yorumlar