*Sadece İyi Pres ve İlk Yarıda Çözülen Oyun.

Şampiyonlar Ligi, çarşamba akşamı tarihi bir galibiyete sahne oldu. Grup aşamasına, play-off ile beraber, dört ön eleme geçerek gelen Sheriff, tarihindeki ilk gerçek Şampiyonlar Ligi maçında, ilk galibiyetini, Shakhtar Donetsk karşısında, 2 - 0'lık net bir skor ile aldı.


Bu dikkate değer galibiyete kadar Sheriff'i çok da ciddiye almıyordum. Sadece Dinamo Zagreb'i elediklerini duyunca şaşırmıştım, o kadar. Hatta kendileri hakkında "Keşke Beşiktaş 3. torbaya düşseydi, belki 4'ten bu takımı çekerdi." diye bile düşünmüştüm. 

Bu sebeple yeni oluşan bu merakımı gidermek için, maçı izlemeye başlayınca karşımda çok enteresan bir takım buldum. Çok iyi bir pres ve kontra-atak takımı..

Ancak hepsi bu kadar ama önce şu presi görsellerle anlatalım. Sheriff maça 4 - 3 - 3 dizilişiyle ve şöyle bir kadroyla çıktı:

  Athanasiadis  

  Fernando - Arboleda - Dulanto - Cristiano  

  Kolovos   -   Addo   -   Thill  

  A. Traore   -   Yakhshiboev   -   Castaneda  

Her ne kadar, maç öncesi görsellerde benim dizdiğim gibi görünse de Sheriff'in dizilişi 4 - 1 - 4 - 1'e daha yakın bir dizilişti. Kolovos ve Thill iki iç oyuncusu gibi oynarken Addo daha geride, savunma önünde konumlandı.

Shakhtar ise Pedrinho'nın 10 numarada olduğu klasik bir 4 - 2 - 3 - 1 ile çıktı.

Sheriff her şeyden önce gruptaki tek rakibinin Shakhtar olduğunun oldukça bilincinde, bu sebeple olsa gerek maçın başlamasıyla beraber ön bloktaki beş oyuncusuyla, yoğun baskıya başlıyor. Shakhtar'ın kalecisi, defans dörtlüsü ve iki pivotuyla yani yedi oyuncusuyla, ön bloktaki dört oyuncusunun arasına yerleşiyor. Addo da sürekli Pedrinho'yu kovalıyor:


Ancak ilerleyen dakikalarda maçın ilk anındaki kadar ileride pres yapamıyorlar. Presin yapıldığı çizgi ilk yarının sonuna doğru yavaş yavaş daha geriye geliyor.

İkinci fotoğrafta da ön alan presi daha açık bir şekilde görülüyor. Bu fotoğrafta en dikkat çekici detay şu, Sheriff'in Arboleda isimli sağ stoperi, kendisi ok işaretiyle gösteriliyor..

Sheriff gerideki yedili bloğa baskıyı öndeki beşliyle kuruyor, Addo, Pedrinho'yu kontrol ediyor, ilerideki üçlü hücum hattını sol stoper ve iki bekle hallediyor. Arboleda ise sürpriz bir pres unsuru olarak boşta bekliyor.

Daha iyi anlaşılması için şöyle açıklayabilirim ki, Beşiktaş'ta Welinton nasıl orta sahada prese katılıyorsa, Arboleda da aynı şeyi Sheriff adına yapıyor.

Bunu da Shakhtar baskıyı bir şekilde kırarsa topla gelen oyuncuya, şok presi, boşta ve rahat olan Arboleda uygulasın diye yapıyorlar. Ki Arboleda bu presi kritik bazı anlarda uyguluyor da:


Bahsettiğim bu şok presi,aşağıdaki fotoğrafta daha net bir şekilde görebiliriz. Arboleda, topla buluşma ihtimali olan Shakhtarlı oyuncuya geriden koşarak ani bir pres uygulayıp atağın olgunlaşmasını engelliyor, bu sırada takım ön bölümü prese aynı şekilde devam ediyor:


Sheriff, bu pres oyunuyla Shakhtar'ı gayet iyi durduruyor. Ancak şöyle bir durum var ki topa sahip olma oyununda son derece kötüler. Pres ile topu kaptıkları anlarda hızla kontraya çıkmaya çalışıyorlar, ki ilk golü de 15. dakika civarında kontra atakla buluyorlar, kontraya çıkamazlarsa üst üste dört pas dahi yapamıyorlar. Yapamayınca da topu ileriye doğru rastgele şişirerek Shakhtar'a geri verip, bildikleri ve iyi yaptıkları tek şey olan yoğun prese devam ediyorlar.

Dakikalar 35'i gösterdiğinde rejinin gösterdiği pas istatistiği de ne demek istediğimi gayet anlatıyor:


Görüldüğü üzere 35 dakika boyunca Sheriff'in yaptığı pas sayısı 67 iken, Shakhtar'ınki 265.. Ancak bu pas sayısının fazlalığı Shakhtar'ın skor anlamında hiçbir işine yaramıyor.

Buna rağmen Shakhtar ilk yarının sonuna doğru, Sheriff'in de yorulmasıyla baskıyı biraz olsun kırıp ceza sahasına girme şansları yakalıyor ancak değerlendiremiyor.

Sheriff ise yorulmasına rağmen presten vazgeçmiyor, sadece başta da bahsettiğim gibi karşıladığı çizgi geriye geliyor, fotoğrafta da görebiliriz bu durumu, Arboleda'nın da prese devam ediyor oluşu dikkate değer:


İkinci yarının başlamasıyla Shakhtar takımı, baskıyı kırıyor ve özellikle 50 - 60 arası oyunu Sheriff yarı alanına yıkıp pozisyonlar buluyor, Sheriff defansını dengesiz yakaladığı anlar da oluyor, ancak bu girişimlerin hiçbirini değerlendiremiyor.

Değerlendiremediği gibi 62. yediği bir kontra-atak ile kalesinde 2. golü de görünce, Shakhtarlı oyuncular, maçı çevirmeye dair motivasyonlarını iyice kaybediyorlar.

Sheriff, tarihi bir galibiyet alıyor ancak oynadıkları oyun ve felsefeleri oldukça net..

Bu basit ve tek yönlü oyunu gruptaki diğer beş maçta ne derece gösterebilirler, İnter veya Real Madrid'e karşı bir sürpriz yapabilirler mi emin değilim.

Ayrıca geriye düştüklerinde nasıl bir reaksiyon verecekleri de soru işareti, bu maçta presin maç boyunca devam edebilmesinin en önemli nedeni geriye hiç düşmedikleri için motivasyonlarının kırılmaması ve bunun sonucu olarak cesaretlenmeleriydi.

Ancak her şeye rağmen turnuvaya daha ilk maçtan çok renk kattılar. Devamını izleyip göreceğiz.

Merakla bekliyorum..

Yorumlar