*2021: İsviçre Milli Takımı!

Genel Bakış:

2021 yılında en beğendiğim, en merak ettiğim milli takımların başında İsviçre geliyor. Euro 2020'deki başarılarını ve iyi oyunlarını, Dünya Kupası eleme grubunda da sürdürüyorlar.

Dün gece de grubun kader maçında İtalya deplasmanından "1" puan ile döndüler ki galip de gelebilirlerdi. Oyun belirli anlarda iki takımın da avcunun içine kadar geldi ancak taraflar birbirine üstünlük sağlayamadı. Bu sebeple her şey son maçlara kaldı.

İtalya lider, ancak averajla.. İkinci sıradaki İsviçre ile puanı aynı ve maçlar bittiğinde ikili averaj değil "gol averajı" dikkate alınacak, gol averajında da İtalya "2" gol önde..

Ancak pazartesi akşamı İtalya, Kuzey İrlanda deplasmanında olacak, İsviçre ise evinde Bulgaristan'ı konuk edecek..

Zor, ama İsviçre, isterse Bulgaristan'ı farklı yenebilecek oyun ve oyuncu gücüne sahip, tabii ki aynı şey Kuzey İrlanda karşısında İtalya için de geçerli ama İtalya'nın yaşayacağı olası bir sıkıntı ya da deplasmanda olduğu düşünüldüğünde yiyebileceği gol ve goller, bu averaj farkının kapanmasına sebep olabilir.. Üstelik kovalanan olduğu için İtalya'nın stres potansiyeli de daha yüksek olacak.. Yani maçlar bittiğinde İtalya kendini Dünya Kupası için bir kez daha play-off kabusunun içinde bulabilir ki 2018'deki şampiyonaya gidiş biletini de play-off'ta kaybetmişlerdi.

Bir sorun çıkmadığını düşünelim. İki takım da maçlarını kazansın ve İtalya, beklenen bir şekilde grubu lider bitirip, şampiyona biletini alsın.

İkinci olması olası takımlara baktığımda, play-off'larda İsviçre'nin en tehlikeli ekip olacağını ve eşleşeceği takımı, mutlaka eleyeceğini düşünüyorum.

15 Kasım akşamını merakla bekliyorum.

Murat Yakın:

Biraz Murat Yakın'a da değinmek gerektiğini düşünüyorum. İsviçre Milli Takımı, Petkoviç yönetiminde genellikle "üçlü" defans kurgusuyla oynuyordu. Eleme grubu maçları başladığında deplasmandaki Bulgaristan ve içerideki Litvanya galibiyetlerinde de takım "üçlü" defans kurgusuyla sahadaydı.

Bu anlayış Euro 2020'de de elendikleri İspanya maçı hariç, hep sürmüştü.

Murat Yakın yönetiminde ise takım Yunanistan ile oynadıkları ve Yakın'ın da ilk sınavı olan hazırlık maçında"üçlü" defans kurgusuyla sahaya çıktı ancak sonrasında bir kurgu değişikliğine gitti ve "dörtlü" defansa geri dönerek "4 - 3 - 3" gibi dizilişle sahaya çıkmaya başladı. İtalya ve Kuzey İrlanda beraberliklerinden sonra, Shaqiri'nin de dönmesiyle "4 -2 - 3 - 1" dizilişine döndü ve Kuzey İrlanda'yı "2 - 0", Litvanya'yı da "4 - 0" gibi net skorlarla geçti.

Ama bu diziliş ve oyun asıl meyvesini dün gece verdi. İlk 30 dakika boyunca İtalya'yı deyim yerindeyse sürklase ettiler. Bire bir çok yoğun bir pres olmasa da, İtalya'yı ikinci bölgenin sonunda karşıladılar, pas yapmalarına ve oyun kurmalarına müsaade etmediler.

İtalya'nın oyun kurulumu düşünüldüğünde neredeyse her şeyi olan Jorginho'nun başına da Shaqiri'yi musallat ettiler.

Euro 2020'de İtalya, Jorginho'ya baskı yapıldığında dörtlünün kenarlarını, kanat beki gibi kullanarak oyunu genişletip bu baskıdan kurtuluyordu ancak o zaman sol kenarda Spinazzola vardı.. Emerson, iyi bir oyuncu, Lyon'da iyi performans gösteriyor ancak Spinazzola'nın İtalya Milli Takımı'nda üstlediği rolü üstlenebilecek bir oyuncu değil, dün gece Di Lorenzo da formsuz olunca, İtalya bu formülü de kaybetti. Bulduğu birkaç kontrada da Sommer'e takıldı.

İtalya'nın şansı ise Okafor çok iyi başlamasına rağmen İsviçre'nin, sürklasyonun olduğu ilk 30 dakikada, ikinci ve üçüncü golü bulamaması oldu. 36. dakikada da Di Lorenzo'nun kafa vuruşuyla beraberliği sağladılar. Maç da o skorla sonlandı zaten..

Kısacası Murat Yakın, İsviçre Milli Takımı kariyerine bana göre çok iyi başladı. İtalya'nın olduğu grupta, liderlik şansını son maça kadar taşıdı, şans biraz kendisinden yana olsa, dün gece liderliği İtalya'nın elinden alabilirdi bile.

Yukarıda da söylediğim gibi, play-off'larda da oynattığı "4 - 2 - 3 - 1" ile iyi bir bir sınav verip şampiyona biletini alacağını düşünüyorum.

Biz:

İsviçre Milli Takımı bir referans, neleri ne şekilde hangi imkanlarla yaptıkları ortada, gözlemleyip kafa yoracak yöneticilere sahip miyiz peki, kesinlikle hayır!

Biz daha Cebeliratık'a 4 golden fazla atabilir miyiz, bunu derdindeyiz..

Yorumlar