*Artık Değişim Zamanı: Bozdoğan ve Topal.

Beşiktaş, milli arayı boş geçmemek için bugün Makedonya Ligi lideri Şkupi ile Vodafone Park'ta bir hazırlık maçı yaptı.

Takım Dortmund maçından sonra sakatlıkların da etkisiyle net bir kadro oturtamadı, bunun sonucunda da kötü sonuçlar ve etkisiz oyunlar geldi. Bu milli ara yeni oyun ezberleri, yeni dizilişler ve kadro içinde yapılabilecek bazı olası değişiklikler için bir fırsat..

Sergen Yalçın da bunun sinyallerini daha maçın ilk yarısında verdi.

Öncelikle başlangıç 11'ini vererek başlayalım:

  Mert  

  Necip - Montero  

   Rosier    -    Mehmet Topal    -    Umut   

Can - Oğuzhan - Teixeira - Nkoudou

Güven

İkinci yarı çok fazla değişiklik yapıldı, bu sebeple oyun adına değerlendirmeyi yapmak için ilk yarı odaklı bir bakış çok daha sağlıklı olacaktır.

Beşiktaş, ligimize göre zayıf rakibi Şkubi karşısında çok bir zorluk yaşamadı, karşılamayı ikinci ve üçüncü bölgenin tam arasında diyebileceğimiz bir noktada yaparak, rakibi kendi sahasına ve kalesinin önüne çok sokmadı.

Hücuma çıkarken de Nkoudou ve Can'ı çizgide konumlandırmadı, oyunu ileri çıkan Rosier ve Umut ile genişletip, Can ve Nkoudou'yu da içeride bağlantı oyununa dahil etti.

*

Burada iki oyuncu üzerinde durmak istiyorum. Bunlardan ilki Can Bozdoğan..

Takıma orta saha oyuncusu olarak katılmasına rağmen Sergen Yalçın, bu maçın ilk yarısında Can'ı, hem pas kalitesinin yüksek olması, hem top tutabilmesi hem de sol ayaklı olmasının da etkisiyle, sağ kanatta "Ghezzal vari"bir şekilde oynattı.

Özellikle maçın ikinci yarısının başında bir pozisyonda Ghezzal gibi içeri kat ederek ceza sahasına girip çektiği şut bu durumun en net göstergelerinden biriydi.


Sergen Yalçın, sezon başı katıldığı bir programda "Can'ı mutlaka kullanmak istiyorum." demişti. Bu maç ne kadar gösterge bilemem ama Can'ı ligin ilerleyen bölümlerinde Ghezzal'ın alternetifi olarak sağ kanatta daha sık bir şekilde izleyebiliriz.

*

Üzerinde durmak istediğim ikinci oyuncu da Mehmet Topal..

Kimse kabul etmese de, kimse dile getirmese de Josef De Souza geçen sezonki performansından oldukça uzak.. Bu formsuzluğu bazen Şampiyonlar Ligi özelinde "yaş" üzerinden dile getirmeye çalışanlar oluyor ancak Josef ligde de formsuz.. Bunu Sergen Yalçın da görmüş olacak ki sezon başında ismini pek duymadığımız Mehmet Topal, son maçlarda süre almaya başladı. Hatta gol bile attı ancak var'a takıldı.


Bugün de Şkupi karşısında standart diyebileceğimiz ama eksiksiz bir performans gösterdi. Bazen araya girerek bazen sağa ve sola kayarak Montero - Necip ikilisini üçledi, bazen top dağıttı, bazen de bana göre bir ön liberoda bulunması gereken en önemli özellik olan "kendi yarı sahanın ikinci bölgesini domine etme" görevini, rakip hücumculara pres yaparak, çok iyi yaptı. Ayrıca bir de kornerde ileri çıkarak çok güzel bir kafa golü attı.

Devre arasında yerini yine Josef'e bıraktı.

Ligde ilerleyen maçlarda Türk olmasının da etkisiyle, ön liberoda Mehmet Topal ismini daha çok görmeye başlarsak bence kimse şaşırmasın.

*

Hazırlık maçı da olsa, rakip zayıf da olsa, galip gelmek, maç kondisyonu kazanmak önemlidir. Beşiktaş'ın milli aradan sonra vereceği ve göstereceği reaksiyonu merakla bekliyorum.

Yorumlar