*Marka!

 Yıl 2001. 

Galatasaray bir önceki sezon şampiyonluğu ezeli rakibi Fenerbahçe'ye kaptırmıştır. Bu süreçte de hocasını ve Avrupa Şampiyonu olan kadrosundan birçok oyuncuyu da elinden kaçırmıştır. Yeni sezona da Ümit Karan, Victoria, Batista, Fleurquin, Perez gibi düşük profilli transferlerle başlamıştır.

Fenerbahçe ise hem hocasını takımda tutmuş hem de şampiyon kadrosunu korumuştur. Bu sebeple her kulvarda sezona çok iddialı başlamıştır.

Ancak tüm bunlara rağmen, Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde Nantes, Lazio ve Psv'nin olduğu gruptan "10" puanla ikinci sırada yer alarak bir üst tura çıkmıştır. O zamanlar gruptan çıkan 16 takımı tekrar dört takımlı bir grup aşamasına sokuyorlardı ve Galatasaray'ın bu ikinci grup aşamasında da rakipleri Barcelona, Roma ve Liverpool oluyordu. Galatasaray bu grupta da ilk beş maçta beş beraberlik ile "5" puan topluyor ve son Barcelona maçında da "0 - 1" mağlup olarak çeyrek finalin kapısından dönüyordu.

Fenerbahçe ise Bayer Leverkusen, Olympique Lyon ve bir sonraki turda Galatasaray'ın elinden kaçıracağı Barcelona'nın olduğu grupta "0" puan ile sonuncu oluyordu.

 Yıl 2021. 

Galatasaray bir önceki sezon şampiyonluğu "tek gol" ile ezeli rakibi Beşiktaş'a kaptırmıştır. İki takım da yeni sezona mevcut hocalarıyla devam etme kararı almıştır. Beşiktaş şampiyon kadrosunu büyük oranda korumuş, bunun yanında Pjanic, Alex Teixeira, Michy Batshuayi gibi ismen önemli oyuncuları da kadrosuna dahil etmiştir. Bu sebeple her kulvarda sezona çok iddialı başlamıştır.

Galatasaray ise Cicaldau, Morutan, Nelsson, Boey gibi potansiyelli ama şu an için düşük profilli oyuncuları kadrosuna katmıştır.

Ancak tüm bunlara rağmen Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde Ajax, Dortmund ve Sporting'in olduğu grupta beş maç sonunda "0" puan almış ve sadece üç gol atabilmiştir. Ayrıca bu süreçte sahaya oyun ve karakter adına da hiçbir şey koyamamıştır.

Galatasaray ise Uefa Avrupa Ligi'nde Marsilya, Lazio ve Lokomotif Moskova'nın olduğu grupta beş maç sonunda "11" puan toplayarak, son haftaya lider girmiştir.

Ayrı turnuvalar olduğunu söyleyenler olabilir ancak geçen sezon Avrupa'da liglerin nasıl sonuçlandığından haberimiz olmasa ve yeni sezonda bize Galatasaray'ın içinde bulunduğu grubun Şampiyonlar Ligi grubu, Beşiktaş'ın içinde bulunduğu grubun da Avrupa Ligi grubu olduğu söylense yadırgar mıyız, bence hayır, bu sebeple bu kıyaslama da gayet yapılabilir bir durumda.

*

Biz her ne kadar zaman zaman bunu inkar etme eğilimi göstersek de Galatasaray, Avrupa'da bir markadır! Sarri, ilk maçta sadece Fatih Terim'in değil Galatasaray'ın da önünde eğilmiştir, Marsilya maçında olaylar biraz da rakip Galatasaray olduğu için çıkmıştır.

"Galatasaray'ın çok kötü sezonları da var Avrupa'da ama" diyenler de olabilir, haklılar ancak markalar, takım kendini "güçlü" hissettiği dönemde değil, "ihtiyacı" olduğu dönemde sihrini gösterir..

Bu durumdan başka takımlar için çıkarılacak çok ders var..

Galatasaray için yolun sonu umarım Sevilla olur!

Yorumlar