*En Son Ne Zaman?

Futbol, hayattaki birçok şey gibi maziyi kabul etmez. Geride bıraktığınız görkemli geçmiş, hayatın dengesi gereği gelen o kaçınılmaz düşüş gününde sizi kurtarmaya gelemez.

Barcelona'yı kurtarmaya gelemediği gibi..


Barcelona, 2000'li yılların ortasından beri üst düzey futbolun lokomotifi durumundaydı, istikrar sembolüydüler, onların iddialı olmadığı bir sezon düşünülemiyordu bile. Ancak işler "2018 - 2019" sezonundan sonra tersine döndü.

O sezon Barcelona, İnter, Psv ve Tottenham'ın olduğu gruptan 14 puan ile lider çıktı. Son 16 turunda Lyon'u toplam skorda "5 - 1" ile, çeyrek finalde de Manchester United'ı toplam skorda "4- 0 " ile geçti. Özellikle Messi'nin gösterdiği üst düzey performans, son dörtte Barcelona'yı kupanın en ciddi favorisi haline getiriyordu. Bu beklentinin de ne kadar haklı olduğunu Nou Camp'ta Liverpool karşısında aldıkları "3 - 0"lık galibiyetle gösteriyorlardı.

Ancak rövanş maçında her şey tersine dönüyor ve Liverpool aldığı "4 - 0"lık skor ile finale çıkıyor sonrasında da Tottenham'ı yenerek kupaya uzanıyordu.

Barcelona'nın Şampiyonlar Ligi özelinde yaşadığı ilk büyük kırılma buydu.


*

İkinci büyük kırılmayı da bir sonraki sezon yaşayacaktı.

"2019 - 2020" sezonunda Barcelona, Dortmund, İnter ve Slavia Prag'ın olduğu gruptan yine 14 puan ile lider çıktı, son 16 turunda Napoli'yi toplam skorda "4 - 2" ile geçti.

Çeyrek finalde de Bayern Münih ile eşleşiyordu. Ancak karşılaşma pandemi nedeniyle tek maç üzerinden oynanıyordu ve bu maçta Barcelona, Bayern Münih'e "2 - 8" gibi tarihi bir skorla mağlup oluyordu.

Bu tarz skorlar futbolda her kulübün başına gelebilir ancak o gün maçı izleyen herkes bunun olağan bir skor olmadığını, çok sert bir düşüşün başlangıcı olduğunu biliyor, bilmese de hissediyordu.


*

Bu geceye gelelim.

Barcelona deplasmanda Bayern Münih'e "3 - 0" mağlup oldu ve grubu Benfica'nın da gerisinde üçüncü sırada tamamlayarak kendini Uefa Avrupa Ligi'nde buldu.

Merak edip en son ne zaman Uefa Kupası'nda oynadıklarına baktım.

"2002 - 2003" sezonunda La Liga'yı, Barcelona, 6. sırada bitirmiş. Bu sebeple "2003 - 2004" sezonunda Uefa Kupası'nda mücadele etmiş. Yani son sezonları bu..

İlk turda Makedon temsilcisi Matador'u, ikinci turda Panionios'u, üçüncü turda da Brondby'i geçmiş ve dördüncü turda da Celtic'e elenerek Avrupa'ya veda etmiş.


Sonra Şampiyonlar Ligi formatının başladığı "1992 - 1993" sezonundan beri kaç kere oynamışlar Uefa Kupası'nda, bir de buna baktım.

Karşıma ilk olarak "1995 - 1996" sezonu çıktı. Bir önceki sezonda La Liga'da dördüncü oldukları için, bu sezon da Uefa Kupası'nda mücadele etmiş ve yarı finale kadar gelmiş. Yarı finalde de futbol tarihinin bir cilvesi olsa gerek yine Bayern Münih'e elenerek final şansını kaçırmış.


Karşıma ikinci olarak da "2000 - 2001" sezonu çıktı. Aslında, bu sezona Barcelona, Şampiyonlar Ligi'nde başlıyor. Ancak Milan, Leeds United ve Beşiktaş'ın olduğu grubu üçüncü olarak tamamlayıp, Uefa Kupası'na gidiyor.

Yani Barcelona'nın Uefa Kupası'nda oynadığı son sezon "2003 - 2004" sezonu, ancak Şampiyonlar Ligi gruplarında üçüncü olarak Uefa Kupası'na devam ettiği ilk ve tek sezon bu geceye kadar "2000 - 2001" sezonu idi..

O sezon da Uefa Kupası'nda yarı finale kadar gidip, yarı finalde, sonra kupayı da müzesine götürecek olan Liverpool'a eleniyorlar.


"2004 - 2005" sezonundan beri ise aralıksız bir şekilde Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etmiş ve gruptan hep çıkmışlardı, ayrıca kupayı da 2006, 2009, 2011 ve 2015 yıllarında da müzelerine götürmüşlerdi.

Ancak başta da söylediğim gibi "mazi" sizi kurtaramaz.

Emin olun bir gün Bayern Münih'i de kurtaramayacak..

*

Ek: Bir noktaya dikkat çekmem gerekiyor. "1998 - 1999" sezonuna kadar Avrupa'da kulüpler seviyesinde üç turnuva var: Şampiyonlar Ligi, Uefa Kupası ve Kupa Galipleri Kupası..

Ve Kupa Galipleri Kupası, Uefa Kupası'ndan daha prestijli bir durumda..

Bu sebeple Süper Kupa maçları da Şampiyonlar Ligi ve Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan takımlar arasında oynanıyor.

Yani Uefa Kupası, "Kupa 3" durumunda..

Barcelona, bu kupayı da 1992'den sonra 1 kez olmak üzere toplamda 4 kez kazanıyor.

Yorumlar