*Tarihi Hezimet.

Bu geceye gelmeden önce biraz geçmişe gitmek, Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı sezonlara dönüp, gruplardaki son maçlar öncesi durumlarını tekrar hatırlamak istiyorum..

Tarih: 06. 12. 2017. 

Beşiktaş, Almanya'da, Leipzig deplasmanında, Şampiyonlar Ligi G grubundaki son maçına çıkıyor. İlk beş maç sonunda topladığı 11 puan ile ikinci tura lider çıkmayı garantilediği için rotasyon ağırlık bir kadroyla sahada.. Buna rağmen maçı Negredo ve Talisca'nın golleriyle "1 - 2" kazanıyor ve bir daha kırılması Avrupa Ligi gruplarında bile çok zor olan birçok rekorla yoluna devam ediyor.

Tarih: 06. 12. 2016. 

Beşiktaş, Ukrayna'da, Dinamo Kiev deplasmanında, Şampiyonlar Ligi B grubundaki son maçına, ilk beş maç sonunda topladığı 7 puan ile Avrupa Ligi'ne gitmeyi garantilemiş bir şekilde çıkıyor. Bu maçı da kazanırsa Benfica - Napoli maçının skorundan bağımsız bir şekilde ikinci tura çıkacak ancak işgüzar bir hakemin uydurduğu "penaltı + kırmızı kart" kombinasyonuyla konsantrasyonunu kaybediyor ve "6 - 0" gibi trajik bir sonuç alarak ikinci tura çıkma fırsatını elinden kaçırıyor.


Tarih: 08. 12. 2009. 
Beşiktaş, İstanbul'da, İnönü Stadı'nda, Şampiyon Ligi B grubundaki son maçına Cska Moskova karşısında çıkıyor. Beşiktaş, ilk beş maç sonunda topladığı 4 puan ile ikinci tur şansını kaybetmiştir. Ancak bu maçı kazanırsa elinde, Wolfsburg ve Cska Moskova ile birlikte "7" puan üzerinden üçlü averaja girme ve oradan kendini Avrupa Ligi'ne atma şansını bulunduruyor. Evet kolay değil ama en azından zor da olsa maça gelecek için bir "hedef" ile çıkılıyor.


Tarih: 11. 12. 2007. 
Beşiktaş, Portekiz'de, Porto deplasmanında, Şampiyonlar Ligi A grubundaki son maçına çıkıyor. İlk beş maç sonunda topladığı 6 puan ile "bıçak sırtı" bir durumda.. Çünkü galip gelirse ikinci tura çıkacak, berabere kalır ya da yenilirse sonuncu olacak.. Averajı çok kötü olduğu için berabere kalıp Marsilya ile puanını eşitlese bile Uefa Kupası'na gidemiyor. Averajının çok kötü olmasının sebebi de hatırlayacağınız gibi grubun dördüncü maçında Liverpool deplasmanında 8 gol yemesi.. Ancak o sezon bile Beşiktaş son maça "ikinci tura çıkma" hedefiyle girdi, belki Porto'ya mağlup oldu ama son maça çok ciddi bir "hedef" ile çıktı!


Tarih: 09. 12. 2003. 
Beşiktaş, Almanya'da, Gelsenkirshen'de, Chelsea karşısında, Şampiyonlar Ligi G grubundaki son maçına, ilk beş maç sonunda topladığı 7 puan ile Uefa Kupası'na gitmeyi garantilemiş bir şekilde çıkıyor.

Maçın İstanbul'da değil de, Almanya'da oynanma sebebi de o yılın kasım ayında İstanbul'da meydana gelen terör saldırıları..

Beşiktaş bu maçı kaybetse dahi Sparta Prag, evinde Lazio'yu yenemediği takdirde ikinci tura çıkacak bir pozisyonda..

Nitekim Beşiktaş, Chelsea karşısında son dakikalara "0 - 2" mağlup girmesine rağmen ikinci tura çıkma şansını Lazio kalecisinin son saniye kornerinde boşa çıkıp gol yemesi sebebiyle kaybediyor. Sadece Beşiktaşlılar değil tüm ülke ekranın köşesinde, eş zamanlı gösterilen o gol ile yıkılıyor.


*

Bunlar yaşım gereği benim hatırladığım sezonlar ama merak edip önce "1997 - 1998" sezonuna baktım. O sezonda da Beşiktaş son maçta Paris-Saint Germain deplasmanına, kazanıp, ikinci olarak "eleme grubuna" katılma fırsatını yakalamak için çıkıyor. Olmuyor ancak grubu "6" puan ile üçüncü tamamlıyor yani bugünkü şartlarda Avrupa Ligi'ne katılacak bir durumda..


Sonra da "2000 - 2001" sezonuna.. O sezon da Beşiktaş son maça Nou Camp deplasmanında Barcelona karşısında, kazanıp, üçüncü olarak "Uefa Kupası"na katılma fırsatını yakalamak için çıkmış.


Sonuç olarak karşımızda katıldığı tüm sezonlarda, elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışmış, son maça da hep, olasılığı az veya çok fark etmez, bir "hedef" doğrultusunda çıkmış bir Beşiktaş var..

*

Günümüze gelirsek ne analiz yapmaya gerek var ne de üzerine daha fazla konuşmaya, bu gece itibariyle Beşiktaş, Avrupa'da iflas etmiş, grubu averaj takımı olarak sonuncu tamamlamıştır. Altı maç boyunca sahaya ne elle tutulur bir oyun ne de göğsümüzü az da olsa kabartacak bir karakter koyabilmiştir.

Evet bu gece..

Tarih: 08. 12. 2021. 

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi C grubunu "0" puan ile sonuncu tamamladı!

Yorumlar