*Kamerun - Mısır, Kötü Zemin ve Az Oyun!

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki karşılaşma son derece kötü bir zeminde oynandı. Bunu en başta belirtmek lazım çünkü zemin hem takımların oyununu hem de oyuncuların bireysel performansını etkiledi.

Özellikle Salah'ın ikinci yarının ortalarında bir pozisyonu var: Kamerun orta sahası presle karşılaşınca Onana'ya dönmek istedi ancak pas kısa düştü, topu kovalayan Salah, topa yetişmesine rağmen Onana'yı geçemedi.

Aynı pozisyon zemini düzgün herhangi başka bir sahada oynansa Salah kesinlikle Onana'yı geçip pozisyonu golle sonuçlandırırdı. Bu durumun Salah da farkında olacak ki poziyon kaçtıktan sonra kendini yere atıp iki eliyle çimleri yoldu..

Oyuna dönersek Kamerun sahaya üç stoperin hücuma neredeyse hiç katılmadığı bir "3 - 4 - 3" ile çıktı diyebiliriz. Buna ek olarak kanat bekler de karşılamada stoper üçlüsünü beşledi.

Mısır ise Kamerun'un bu kalabalık defans hattını açabilmek için Marmous ve Salah'ı ceza sahası çevresine soktu, iki bekini de kanat beklermiş gibi bu üçlünün kenarlarına kadar gönderdi. Geride iki stoper ile oluşabilecek olası boşlukları da bazen Fathi'yi bazen de Elneny'yi defansın önüne getirerek kapatmaya çalıştı:

Mısır karşılamada ise klasik diyebileceğimiz 4 - 3 - 3 dizilimine geri döndü:

Her ne kadar Mısır orta sahadaki üçlü ile beklerin açığını kapatmaya çalışsa da Kamerun ilerideki hızlı oyuncularıyla birçok kontra yakaladı, ilk yarı sona erdiğinde Kamerun'un 4, Mısır'ın 2 gol girişimi vardı. Ancak Kamerun'un hücum adına tek aksiyonu da bu kontralardı, akan oyunda, set ile, 120 dakika boyunca tek bir pozisyon bulamadılar. Girdikleri pozisyonlar ya kontra, ya duran top ya da oyuncuların uzaktan çektiği "dengesiz" şutlar sonucu oluştu.

Bu sebeple de çok iyi bir turnuva geçiren Aboubakar'dan hiç faydalanamadılar..

Bunun yanında Kamerun geride yukarıda belirttiğim gibi kalabalık bir şekilde karşılamayı yaparken aynı zamanda "agresifliklerini" de üst seviyede tuttular. Mısırlı oyuncuları, Salah başta olmak üzere, bire birde çok sert faullerle durdurdular. Bu da hem zemin, hem kalabalık defans yüzünden zaten zorlanan Mısırlı oyuncuları daha da yıprattı. Bu sebeple Queiroz, ikinci yarıya sol içte oynayan Sulaya'yı çıkarıp Trezeguet'yi oyuna dahil ederek başladı.

Bu durum Mısır'ın bekleri çıkarmasına da gerek bırakmadı, geriye düştükleri takdirde üçüncü bir devre olmadığı için, Kamerun'un bulacağı bir kontra golünden çekinmiş olacaklar ki, karşılamada Trezeguet sol iç olarak kaldı, ancak hücumda, zaman zaman, sol çizgiye giderek "4 - 2 - 4" vari bir şekilde, hücum hattını genişletti.

*

Oyun adına dikkatimi çeken noktalar bunlardı. Zaten ikinci yarının ortalarından sonra iki takım da oyun inadından vazgeçti, çıkaramayacağı bir golü yememeyi göz önüne alarak oynadı.

Uzatma dakikalarında da duran toplar ve uzaktan çekilen şutlar haricinde akan oyunda neredeyse hiç pozisyon olmadı.

Sadece uzatma dakikalarının da bitmesine çok az bir zaman kala, Mısır sağ kanattan Lasheen ile bir pozisyon yakaladı. Lasheen bire birde, yanlış hatırlamıyorsam Tolo'yu geçip, altı pasın içine bel hizasında bir top gönderdi, ancak içerideki dört Mısırlı oyuncu da topa son dokunuşu yapamadı.

*

Penaltı atışlarında da Kamerunlu oyuncular son derece kötü vuruşlar yaparak üç penaltı kaçırdılar ve Mısır, Salah'ın beşinci penaltıyı atmasına gerek bile kalmadan adını finale yazdırdı.

Senegal - Mısır maçını "iyi bir zeminde" izlemek dileğiyle!

Yorumlar