*Futbolun Adaleti Romantizmi Yenmek Zorundaydı!

Başarının sürekliliği her şey gibi "hissizlik" yaratır.

Bunu Ancelotti hakkındaki yazımda da belirtmiştim.

Futbol dünyası uzun zamandır ciddi bir Guardiola hissizleşmesi yaşıyor. Ancak bu hissizliğin her sezon sert bir uyuşmaya dönüştüğü bir dönem var.. Bu dönüşümün sebebi de Şampiyonlar Ligi..

Manchester City döneminde Guardiola'nın eleştirebileceği "tek" konu Şampiyon Ligi'nde kupanın bir türlü gelmemiş olması.. Buna başarısızlık diyemiyorum, en azından son iki sezon için diyemiyorum çünkü geçen sezon finalde kaybettiler. Bu sezon da Benzema ve Ancelotti'nin ekstra performansı yüzünden elendiler.. Pep iki dönemeçte de son ve kritik hamleleri iyi yapamadığı için kaybetti kupayı.

Bunları geçelim, burada çok daha başka bir şeyden bahsetmek istiyorum.

Yıllardır Pep Guardiola'nın arkasındaki Arap sermayesi sayesinde istediği oyuncuyu alabildiğini, başarının da bu sebeple geldiğini iddia eden, bu iddia vesilesiyle de Pep'i yerip, Klopp'un çok fazla kupa kazanamasa dahi daha başarılı olduğu söyleyen bir güruh var!

Şimdi bakalım Klopp geldiğinden beri Liverpool ne kadar para harcamış!


2021/2022

Luis Diaz - 45 Milyon Euro.

Ibrahim Konate - 40 Milyon Euro.


2020/2021

Diogo Jota - 44,70 Milyon Euro.

Thiago Alcantara - 22 Milyon Euro.

Konstantinos Tsimikas - 13 Milyon Euro.


2019/2020

Takumi Minamino - 8,5 Milyon Euro.


2018/2019

Alisson Becker - 62,5 Milyon Euro.

Naby Keita - 60 Milyon Euro.

Fabinho - 45 Milyon Euro.

Xherdan Shaqiri - 14.7 Milyon Euro.


2017/2018

Virgil van Dijk - 84,65 Milyon Euro.

Mohamed Salah - 42 Milyon Euro.

Alex Oxlade-Chamberlain - 38 Milyon Euro.

Andrew Robertson - 9 Milyon Euro.


2016/2017

Sadio Mane - 41,20 Milyon Euro.

Gigi Wijnaldum - 27,5 Milyon Euro.


Görüldüğü üzere yapılan transferler ve ödenen bonservis bedelleri ortada..

Daha düşük meblalara alınmış bazı futbolcuları da eklemedim bu listeye ayrıca.

İsteyen Manchester City'nin 2016 yılından beri satın aldığı oyunculara ve ödediği bonservis bedellerine bakıp karşılaştırma yapabilir.

Tüm bunlara rağmen Liverpool sadece "1" kez şampiyon olabildi. O da en az para harcadığı 2019/2020 sezonu..

Yani Klopp'un bu kadar para harcamasına rağmen Pep'ten farklı olarak kazandığı tek şey, 2018/2019 sezonundaki Şampiyonlar Ligi kupası..

Klopp'u ve başarılarını ve oynattığı futbolu küçümseyecek değilim. Bu yazıdaki amacım genel olarak dünya futbolundaki bir algının ne derece yanlış olduğunu ortaya koymak..

Liverpool taraftarları, özellikle ülkemizde, Klopp ve Liverpool hikâyesini, yukarıdaki transferlerin tümünü görmezden gelip, Trent ve Robertson üzerinden yazmaya çalışıyorlar. Mane'yi ve Salah'ı dahi "ama Klopp o seviyeye getirdi.." şeklinde dile getiriyorlar. Aslında haklılar ama sorun bu değil. Sorun kendilerinin yaptıkları transferler gerçekleşmemiş gibi davranıp Pep'in takım için harcattığı paraya takılmaları, ısrarla Trent ve Robertson demelerine rağmen, İlkay'ın, Foden'ın, Jesus'un, Cancelo'nun Bernardo Silva'nın geldiği seviyeyi yok saymaları, daha da kötüsü kendileri doğru düzgün kazanamamalarına rağmen Pep Guardiola'nın kazandığı Premier Lig şampiyonluklarını küçümsemeleri..

Hatta bugün çıkıp lig şampiyonluğu Liverpool'un hakkı demeleri!

Tekrar söylemek gerekiyor ki bugün Premier Lig'de futbolun adaleti romantizmi yenmek zorundaydı ve İlkay Gündoğan, Pep Guardiola önderliğinde bunu başardı!

Yorumlar