*Albüm Serisi 3 - Load & St. Anger.

4 Haziran 2022.

Metallica'nın Load albümü bu evrendeki 26. yılını tamamladı.

5 Haziran 2022.

Metallica'nın St. Anger albümü de bu evrendeki 19. yılını tamamladı.


Metallica 1981'de Lars Ulrich ve James Hetfield tarafından bir "thrash metal" grubu olara kuruldu. Black Albüm'e kadar da bu kimliklerini yaptıkları dört harika albüm ile korudular.

Ancak müzisyenler, ister grup olsunlar ister bireysel, kariyerlerinin zirve noktalarında bir tercih yapmak durumunda kalırlar: Konfor alanından çıkıp yeni şeyler mi denemeli yoksa aynen devam edip çizgiyi sürdürmek mi?

Hele bir de bir müzik türünün öncüsü, bayrak taşıyanı olarak kabul görüyorsanız, bu çok daha zor bir konu haline geliyor.

Bazı gruplar çizgiyi sürdürmeyi tercih ederler, çok uzağa gitmeye gerek yok, bkz. Slayer..

Ama onlar bile "Divine Intervention" albümü ile, çok radikal olmasa da bir sound değişikliğine gittiler.

Yine Megadeth, "Cryptic Writings" ile "The System Has Failed" albümleri arasında klasik thrash metal soundundan sıyrılıp, hard rock tınılarına yöneldi.

Ancak bu geçişlerin hiçbiri Metallica'nın "Load" ile başlayıp "St. Anger"a kadar giden süreçteki kadar keskin olmadı.

Hiçbiri Metallica'nın özellikle St. Anger sonrası aldığı kadar sert eleştiriler almadı.

Halbuki sanatçı vizyoner olmalıdır, gerektiğinde kendi çizgisini bozmalı, risk almalıdır. Bunlar teorik olarak bildiğimiz şeyler.. Ama bu eyleme geçirilmiş cesaretle karşılaşmak bizi rahatsız eder. Biz fark etmesek de karşı koymak zorunda hissederiz kendimizi.

Özellikle "St. Anger" albümünde Metallica'nın yaşadığı durum budur.

Ancak tüm bunlara rağmen bu iki çalışma, her şeyiyle kusursuz..

Bir müzisyen topluluğunun o günün trend müziğine nasıl uyum sağladığını ve bununla da kalmayıp nasıl üstüne çıktığını da gösteren bir sanatsal belge!

Belki de sırf bu sebeple, değişebildiklerini, her şeye rağmen yükselmeyi sürdürebildiklerini göstermeleri bakımından Metallica'yı Metallica yapan albümler. Ayrıca bu süreçte "Reload" ve "Garage Inc." gibi albümler de yayınladılar, onları saymıyorum bile..

Metallica, Raining Blood'u yapabilirdi ya da Rust In Peace'i ama Slayer ve Megadeth Load'ı yapamazdı, St Anger'ı hiç yapamazdı, yapamadılar da.

Yorumlar