*Chelsea ve 9 Numara Meselesi.

Sadece bizim takımlarımız değil, dünyanın en iyi yönetilen takımları bile transferde ve planlamada gecikebiliyor. Bu sezon bunun en açık örneği Chelsea..

Şimdi biraz geriye gidelim ve düşünelim.

Thomas Tuchel yönetimindeki Chelsea'nin en iyi dönemi hangisiydi?

Bana göre 2021 yılının ilk yarısıydı. Zaten bahsettiğim dönemin sonu Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile taçlandı.

O dönem takımda seviyeleri tartışmaya açık olsa da, çok net iki "dokuz" numara vardı: Tammy Abraham, Olivier Giroud..

Özellikle Giroud, Şampiyonlat Ligi'nde finale giden süreçte iyi performansının yanında, tıkanan Atletico Madrid maçında attığı çok kritik ve aynı zamanda jeneriklik bir golle finale giden yolda çok önemli bir katkı sağladı takıma.

Ancak yukarıda da belirttim, bu iki oyuncunun seviyeleri belli, Chelsea gibi standardın Drogba, Diego Costa, Fernando Torres noktasında olan bir kulp için tatmin edici oyuncuar değiller. Bu sebeple bazen ileri uçta klasik bir "dokuz" olmamasına rağmen Tuchel, Havertz'e de yer veriyordu. Manchester City'ye karşı kazanılan finalde, en uçta Havertz vardı ve golü de o attı.

2021 yılının yaz mevsiminde Tuchel'in oyununu güçlendirmek için Romelu Lukaku transfer edildi. Bir önceki sezon İnter'de müthiş bir performans göstermiş, tam anlamıyla "dokuz" numaranın tanımı olan bir oyuncu.. Hem de altyapıdan Chelseali..

Ancak işler istenildiği gibi gitmedi. Lukaku önce oyuna uyum sağlayamadı. Fazla hantal kaldı. Tuchel'in oyununda tempoyu iki kanat bek ve santraforun arkasında oynayan "ikili" belirliyor, özellikle Giroud da ortadaki iki orta saha pivotuyla beraber, oyunun pas bağlantısı kısmını hallediyordu. Yani Giroud çok gol katkısı yapamasa da bu katkısıyla öne çıkıyordu.

Lukaku bunu yapamadı.

Werner ile çift forvet olarak oynatılıp ceza sahası golcülüğünden yararlanılmak istenildi. Gamsızlığı ve isteksizliğiyle yine takıma gol ve oyun katkısı sağlayamadı. Ana transferinden katkı alamayan Chelsea için de yeni yıl gelmeden şampiyonluk ihtimali ortadan kalkmış oldu.

Not: Sadece "oyun" kısmına değindim, yoksa Ukrayna - Rusya savaşı sonucu, Abramoviç'in kaybedilmiş olmasını göz ardı etmiyorum tabii ki.

Konuyu biraz uzattım.

Çünkü 2021'in ilk yarısındaki oyun ortada olmasına rağmen, geçen sene şampiyonluğun hangi şartlar ve sebeplerle kaybedildiği de ortada olmasına rağmen, bu yaz Chelsea bir "dokuz" numara transferi yaptı mı?

Hayır.

Herhangi bir "dokuz" numaranın ciddi anlamda peşine düşüldü mü, o da hayır.

Sterling alındı. Tam anlamıyla bir santrafor mu, değil.

Peşine düşülen isimler kim peki?

Aboumeyang.

Çare olur mu, Giroud hiç gitmeseydi daha iyiydi bana göre.

Anthony Gordon.

Yine "kanat" orjinli bir oyuncu, takımda zaten bu tarz bir sürü oyuncu var. Bkz. Ziyech, Pulisic, Odoi vs.

Rafael Leao.

Beni bu yaz transfer anlamında belki de tek heyecanlandıran isim buydu. Ancak transfer döneminin bitimine beş gün kaldı. Bu transferin gerçekleşeceğini düşünmüyorum.

***

Chelsea'nin rakiplerine bakalım.

Arsenal, Gabriel Jesus'u aldı. (Bir de hâla Osimhen'i zorluyorlar.)

Manchester City, Haaland'ı aldı.

Liverpool, Nunez'i aldı.

Tottenham'da zaten Kane var.

Chelsea, iyi bir "dokuz" numarası olmadan şampiyon olmayı bırak, yarışın içinde ne kadar kalabilir?

Bence kalamaz.

Ancak kadroya baktığımızda bir oyuncu var ki gerçek "dokuz" numara tanımına bir tek o uyuyor.

Geçen sene Southampton'da forma giydi. Fena da bir performans göstermedi.

Ancak Tuchel, o isme sadece ligin ilk maçında son on beş dakika süre verdi.

Armando Broja.

Tabii ki yukarıda belirttiğim Chelsea seviyesinde bir oyuncu değil ama takımdaki tek "dokuz" numara, Tuchel, süre vermemeye devam ederek düşünmediğini gösterdi. Ancak başka transfer yapılmayıp sezona bu şekilde devam edilecekse, elbet bir gün oynatmak zorunda kalacak, ki bana göre çoktan süre vermeliydi. Hala Pulisic ve Ziyech gibi oyuncularla zaman kaybediliyor.

Tuchel bir an önce inadı bırakmalı. 

Süreyi aldığı an Broja'nın da iyi performans göstermesi gerekiyor tabii ki.

Yorumlar

  1. Yazınızı sonuna kadar okudum. Yanlış 1 kelimeniz bile yok. Kesinlikle full paket bir 9 numara şart bu takıma. Kaldı ki bu Aubameyang'la çözülecek bir mesele değil. Lukaku konusunda söylediklerinize ek olarak Lukaku, Tuchel'le de enerjisi mi tutmadı, aralarında bir mevzu mu yaşandı artık adına derseniz bence Lukaku kendini Chelsea'ye ait hissedemedi ve o motivasyonu da yoktu bütün sezon boyunca.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder