*Okuma Günlüğü 2 - Uzak Dağlar ve Hatıralar.

Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı sonunda aldım.

Orhan Pamuk'un roman dışındaki kitaplarını da çok seviyorum. Özellikle "Öteki Renkler" açıp içinden rastgele bir şeyler okumayı en sevdiğim kitap olabilir.

Yazarlar Türkiye'de mahrem dünyalarını okura açmıyorlar. Bir "ağır molla desinler" tutumuyla kendilerine suni bir güven ortamı yaratıyorlar. Hangi yazarları okuduklarını bile açıklamaktan çekiniyorlar.

Orhan Pamuk bunun tam tersine hareket ediyor.

İstanbul'u, Manzaradan Parçalar'ı, yukarıda bahsettiğim Öteki Renkler'i okuyan, röportajlarını takip eden herkes bilir bunu.

Neden böyle yaptığını, yıllar önce -Saf ve Düşünceli Romancı çıktıktan hemen sonra- Semih Gümüş ve Murat Gülsoy'a Trt'de verdiği bir röportajda da anlatmıştı. Hatta belli bir yaşı geçtiği için Türk Edebiyatı adına, şikayet ettiği her şeye "Yoksa yap Orhan!" mottosuyla bakıp, öyle hareket ettiğini söylemişti.

Son kitabı mahrem dünyayı anlatmanın da ötesinde, tamamiyle, filtresiz ve saf bir şekilde okurun önüne seriyor, Kara Kitap'ın Sırları'nı okuduktan sonra, ki orada da not defterlerinden pasajlar vardı, romanlarının belirli kısımlarını, bazen belgesellerde elinde gezdirdiği o küçük defterlere yazdığını bildiğim için, kısacası Orhan Pamuk'u ciddiyetle takip etmeye başladığım günden beri, o defterler hep aklımdaydı, bir gün bir tanesini elime geçirmek en büyük hayallerimden biriydi, hatta bir gün tanışma fırsatı bulursam, hatta arkadaş olma.. -hayal kurmak serbest!- önemsiz olanlarından bir tanesini kendime hediye olarak istemeyi bile düşünmüştüm.

Orhan Pamuk da okuyucu için o dünyanın nasıl bir gizem barındırdığını hissetmiş olacak ki en sonunda bir seçki yayınlama ihtiyacı duydu.

Defterlere yazılan şeyler anlık, kayda geçirme gibi şeyler olduğu için alanlar çok edebî tatmin beklenmemeli..

Bu kitap bizim için, mutlu azınlığa..

*

Henüz bitirmedim ama benim en beğendiğim kısımlar Hindistan, Goa'yı anlattığı bölümler. Bugünden bakınca o izlenimler hâlâ çok canlı görünüyor.

Umarım bir gün Hindistan günlerine dair yazdığı her şeyi, Hindistan Defterleri vs. gibi bir adla ayrıca yayınlar. İçimden bir ses böyle bir çalışmanın harika olacağını söylüyor.

*

Türk Edebiyatı'nın, Türk yazarlarının ve okurların, Orhan Pamuk'tan öğreneceği daha çok şey var.

Yorumlar